Nieuwe OCE-adviseur, welkom Tijs!

Per 6 januari is Tijs Kleuters bij Xplosure gestart. Tijs wordt het boegbeeld van Xplosure en zal alle werkzaamheden binnen het spectrum van het Opsporen van Conventionele Explosieven (OCE) op zich nemen.

Tijs: ”OCE is een boeiend onderwerp. Vroeger was het soms net het wilde westen, echt een mannenwereld. Echter zit er veel meer inhoud achter een explosie: er is een oorzaak waarom de explosieven in de grond liggen en een specifieke manier om daar mee om te gaan. Dat is voer voor een specialisme. Voor het vooronderzoek kan iemand bijvoorbeeld een boekje lezen of wat foto’s bekijken, dus veel mensen denken het ook te kunnen. Máár het is net zoals met voetbal, je hebt 17 miljoen bondscoaches, iedereen weet de beste opstelling, maar het zijn de vakmensen die de sport echt snappen.”

De eerste kennismaking met DAGnl

Tijs maakte voor het eerst kennis met DAGnl tijdens een bezoek van Arno en Jeffrey. Tijs: ”DAGnl had Xplosure, maar niet de kennis en ervaring binnen het bedrijf zelf. Ze hadden goede dingen over mijn onderzoeksafdeling gehoord en wilden de samenwerking aangaan. Dit mondde uiteindelijk uit in het gezamenlijk oppakken van vooronderzoeken en opsporingsonderzoeken. Nu krijg ik binnen DAGnl de uitdaging om iets op te zetten en uit te breiden. Voor mij uitdagend omdat ik binnen DAGnl met meerdere expertises te maken krijg, zo kan ik weer mijn horizon verbreden. Daardoor kan ik OCE in een breder perspectief plaatsen en verder kijken dan mijn eigen specialisme en daar heb ik zin in!”

Rol binnen Xplosure

Tijs: “Binnen DAGnl word ik het aanspreekpunt voor alles wat met OCE te maken heeft, zowel intern als extern. Ook bemoei ik mij inhoudelijk met het vak, zoals met vooronderzoeken, projectanalyses en toetsingen van bestaande rapportages. Onze OCE-aanpak is reëel, realistisch, feitelijk en efficiënt. Daarnaast zal ik binnen de branche contacten met de brancheorganisatie en opsporingsbedrijven onderhouden, daarin kan ik klanten adviseren en de juiste partijen zoeken om werkzaamheden uit te laten voeren.”

“Reëel, realistisch, feitelijk en efficiënt”

Ontwikkelingen in de OCE-branche

Tijs: “De ontwikkelingen in de branche vind ik erg uitdagend. Ook nu nog worden er nog steeds archieven ontsloten en komen er nieuwe inzichten. Waar vroeger heel gauw gedacht werd in gevaar en risico’s, zoals : je kan niet zeggen dat er niks ligt dus er is altijd wel een potentieel gevaar, vindt er nu een verandering plaats. Dat vind ik heel leuk om te volgen. Het denken wordt nu praktischer en reëler. Die verandering wordt gevoed door meer informatie en een andere manier van denken.”

De klant ontzorgen

Tijs: “Als je goed onderzoek doet, en in de praktijk blijkt er een goede risico inschatting gemaakt te zijn, dan krijgt de opdrachtgever bevestiging dat hij iets goeds heeft laten doen en op een efficiënte manier heeft gezorgd voor meer veiligheid. Mijn doel is om zo efficiënt en pragmatisch mogelijk een klant te ontzien bij een vraagstuk. Doen wat nodig is zonder over de top te gaan, die balans is het doel. De klant op één zetten en het probleem wegnemen”.

Maak kennis met Tijs

Tijs Kleuters (42) studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en rolde in 2003 in de explosieven branche toen hij een advertentie op de universiteit zag voor een historicus voor explosieven opsporing. Na 2,5 jaar gewerkt te hebben als historicus voor bureaustudies, bij een aannemer vroeg zijn toenmalige werkgever of hij een bedrijf wilde starten dat zich focust op het opsporen van explosieven. Nu met inmiddels ruim 17 jaar ervaring, maakt Tijs als OCE-adviseur de overstap naar DAGnl.

Heeft u vragen over OCE? Neem dan contact op met Tijs Kleuters: tijs.kleuters@xplosure.nl | 06-30962057